|
Reggae w Polsce Muzyka i kultura reggae, nowe płyty, aktualności i dyskusje
|
|
|
Jesteś zalogowany/a jako:
|
|
|
« powrót do listy wątków |
|
BriningiksSuns 08/02/2010 14:33:58 (nałogowy dyskutant) |
To już druga płyta formacji Ragana - transowy, medytacyjny Dub zagrany przez muzyków czołowych polskich formacji reggae, spowity masą przestrzennych i brzmieniowych efektów. Ich debiut, który ukazał się ponad rok temu, za pośrednictwem brytyjskiego wydawnictwa Universal Egg, mieli okazję poznać miłośnicy Dubu na całym świecie. - Było to dla nas zaskoczenie - opowiada basista Tomasz Krawczyk - Chcieliśmy tylko spróbować zrobić dubowy album według pewnej receptury. Nie spodziewaliśmy się, że będzie to można kupić w Japonii, czy posłuchać w brazylijskim MTV. Na pewno dodało nam to pewności siebie przy tworzeniu drugiego krążka. Podobnie jak w przypadku pierwszego longplaya, jego "udubowieniem" zajął się personel markowego warszawskiego Studio AS One. Activator Mario Dziurex i Jarek "Smoku" Smak gęsto osnuli instrumenty magią współczesnej technologii studyjnej. - EMT, AMS Neve, Korg SDD 1000, KORG Kaoss - wymienia użyty do tego sprzęt, pracujący przy albumie Activator Mario Dziurex - z brzmienia też jesteśmy dumni. Jest surowe i solidne jednocześnie. Miksy są odważne ze zdecydowanie wysuniętą do przodu sekcją. Album nosi tytuł "A Long Delay Ago". Wydawany jest nakładem krakowskiego wydawnictwa Karrot Kommando specjalizującego się w muzyce alternatywnej. Już 1 marca 2010 będzie go można kupić na płycie w sklepach muzycznych lub w postaci plików MP3 i FLAC na witrynie wydawcy - [www.karrot.pl]. Pod adresem [www.karrot.pl] wśród materiałów promocyjnych znajdziecie już teraz darmowe fragmenty utworów jakie znajdą się na płycie oraz utwór Sweet Lover promujący wydawnictwo w całości. - Teksty obracają się wokół wielu tematów. Ale jest to przede wszystkim płyta pełna miłości i to przesłanie w tekstach jest najważniejsze - mówi wokalistka Jahga, której głos jest jednym ze znaków rozpoznawczych zespołu. Poza Raganą rodzimi słuchacze znają ją z brzeskiego zespołu Lion Vibrations, a zagraniczni niedługo poznają ze współpracy z Adrianem Sherwoodem - Ta miłość zawsze wygrywa niezależnie jaką przybiera formę, czy dojrzałą, czy prostą, dziecinną i naiwną - tłumaczy - W naszej muzyce i tekstach można wyczuć duchowe przesłanie, czystą, świeżą i prostą intencję, odniesienie się do wnętrza człowieka. Inspiracja pochodzi ze źródła. Media patronujące płycie: - Radio Euro - rrr.com.pl - dubmassive.org - students.pl - wradomiu.pl - www.BB365.info - dlastudenta.pl - reggaenet.pl pozdr. www.KARROT.pl |
|
say 08/02/2010 14:38:48 (nałogowy dyskutant) |
no i super czekamy zatem na płytę... Dub no compromise! ------------------------------------------------------------------------ cooperation is better than competition ||| [www.myspace.com] |
|
rychhhu 08/02/2010 16:22:04 (stały dyskutant) |
o prosze, bardzo milo przeczytac i pewnie posluchac, ceszy mnie wydawnictwo jako flac:)
|
|
bananarama 08/02/2010 16:35:31 (stały dyskutant) |
super. przydałby się jakiś promomiks
|
|
BriningiksSuns 08/02/2010 17:45:58 (nałogowy dyskutant) |
Cytat: może nie miks, ale proszę bardzo: [www.karrot.pl]. wystarczyło przeczytać tekst :) pozdr. www.KARROT.pl |
|
JahArt 14/02/2010 11:28:14 (stały dyskutant) |
Świetna wiadomość, aczkolwiek znalazłem ją przez przypadek, bo jakoś nazwa zespołu napisana skromnie, nie jebiąc po oczach, i nie narzucając się potencjalnemu czytelnikowi... Art80 [www.lionvibrations.pl] [www.art80.pl] |
|
BriningiksSuns 14/02/2010 18:25:38 (nałogowy dyskutant) |
|
|
pablopavo 14/02/2010 18:35:25 (hiperdyskutant) dyskutant+ |
RAGANA RAGANA!!!!!!!! LUDZIE RAGANA!!!!!! CO JA ROBIE?????NOWA PŁYTA!!!!!!!! RAGANA!!!!!!!!!!!! www.pablopavo.pl lir. innowierca . |
|
JahArt 14/02/2010 19:05:39 (stały dyskutant) |
|
|
BriningiksSuns 14/02/2010 19:14:20 (nałogowy dyskutant) |
|
|
Sajmon 14/02/2010 20:08:12 (stały dyskutant) |
sie jaram, po poprzednim albumie sie doczekac nie moge, a tu tytul tez zacheca takze ... jakas trasa? cos wiadomo? --------------------------------------------- chcesz sie napic vodki, a brak Ci towazysza? wpadaj smialo! tylko kup vodke |
|
bananarama 17/02/2010 11:36:05 (stały dyskutant) |
Mi ten tytuł też się podoba. Na koncert zapraszam do Wrocławia .
|
|
JahArt 17/02/2010 16:45:23 (stały dyskutant) |
Aby była jasność, nie napisałem nic złego o tytule nowego albumu, a mianowicie "A Long Delay Ago", bo tytuł jest świetny. Napisałem uwagę do tytułu wątku, który nie jest widoczny na pierwszy rzut oka z uwagi na zakamuflowaną nazwę zespołu "Ragana" - gdzieś tam na końcu zdania małymi literkami... Przyznam, że czasem i do 3 strony z listami tematów dochodzę aby odnaleźć ten wątek, a tymczasem znajduje go po dłuższej chwili na pierwszej stronie :)
pozdrawiam Art80 [www.lionvibrations.pl] [www.art80.pl] |
|
herbataman 17/02/2010 16:57:46 (nałogowy dyskutant) dyskutant+ |
Czekam z niecierpliwością na ten krążek.
btw. zastanawia mnie czasem, co kieruje wydawcą przy dobieraniu patronów medialnych. Lista powyżej zawiera dość niszowe, lokalne portale, a brak np. rozgłośni studenckich. |
|
Pan Chmielewski 18/02/2010 00:40:12 (nałogowy dyskutant) |
Ja się tam może nie znam, ale wydaje mi się, że rozgłośnie studenckie też są dosyć niszowe.
Edit: lyterky Zmieniany 1 raz/y. Ostatnio 18/02/2010 00:40:51 przez Pan Chmielewski. |
|
herbataman 18/02/2010 10:22:12 (nałogowy dyskutant) dyskutant+ |
Zgadza się, są niszowe. Jednak wg mnie są naturalnym przekaźnikiem, ponieważ ich istotą jest emisja dźwięku, czyli muzyki.
Artyści narzekają na brak ich piosenek w rozgłośniach, ale czasem jest tak, że to wydawcy nie są zainteresowani taką formą promocji. |
|
BriningiksSuns 18/02/2010 12:10:08 (nałogowy dyskutant) |
patronat radia euro jest pod warunkiem wyłączności na radia
ale nie trzeba być patronem, żeby puszczać album. jak chcesz egzemplarz do swojej audycji, to wyślij adres na priv. pozdr. www.KARROT.pl |
|
Maken 18/02/2010 12:32:42 (superdyskutant) dyskutant+ |
Cytat: W związku z tym już w najbliższy poniedziałek 22.02 w Radio Euro o godz. 20.00 w mojej audycji goście z Ragany i ich nowy album! ![]() Zmieniany 1 raz/y. Ostatnio 18/02/2010 12:33:09 przez Maken. |
|
herbataman 18/02/2010 13:25:20 (nałogowy dyskutant) dyskutant+ |
Cytat: Takie czasy
Cytat: Jasne, to nie ulega wątpliwości. Grać będziemy, a do współpracy z KK nie mam zarzutów. Moje słowa chciałem skierować bardziej ogólnie w przestrzeń niż do konkretnego wydawcy. Z jednej strony rozumiem uwagi na temat olewania muzyki alternatywnej przez media, ale z drugiej strony jak porównam czasem wręcz nachalne działania promocyjne produktów sceny dance/pop czy nawet rockowej z naszym regowym pijarem to nie wypada to najlepiej. Nie piszę oczywiście o sytuacjach kiedy promocja=kasa za umieszczenie na playliscie, to takie babilońskie
|
|
BriningiksSuns 02/03/2010 13:26:24 (nałogowy dyskutant) |
Uroczyście oświadczamy, że album zespołu Ragana pt. "A Long Delay Ago" można już nabyć na witrynie [karrot.pl] w postaci płyty CD oraz plików MP3 i FLAC.
Dzięki dystrybutorowi Fonografika, płyta jest dostępna w następujących salonach na terenie Polski: * Bełchatów Kościuszki * Częstochowa III Aleja * Częstochowa Gal. Jurajska * Dąbrowa Górnicza Pogoria * Gdańsk Główny * Gdańsk Alfa * Gdańsk Matarnia * Gdańsk Galeria Bałtycka * Gdynia Centrum * Gdynia Klif * Katowice Trzy Stawy * Katowice Silesia * Kielce Echo * Kielce Warszawska * Kraków Krokus * Kraków Galeria Krakowska * Kraków Zakopianka * Kraków Bonarka * Łowicz Galeria * Łódź Galeria * Łódź Manufaktura * Opole Arkadia * Opole Karolinka * Piotrków Trybunalski Focus * Poznań Ratajczaka * Poznań King Cross * Poznań Plaza * Poznań Stary Browar * Poznań Panorama * Poznań Galeria Malta * Radom M1 * Sopot Promenada * Sosnowiec Plejada * Sosnowiec Plaza * W-wa Junior * W-wa Nowy Świat * W-wa Targówek * W-wa Wola Park * W-wa Blue City * W-wa Arkadia * W-wa Promenada * W-wa Sadyba * W-wa Złote Tarasy * W-wa Skorosze * W-wa Ursynów * W-wa Grójecka * W-wa Raszyn * W-wa Bielany * Wrocław Rynek * Wrocław Bielany * Wrocław Pasaż Grunwaldzki * Wrocław Magnolia Park * Wrocław Futura Park * Żyrardów Stara Przędzalnia pozdr. www.KARROT.pl |
|
Konrado 02/03/2010 22:08:43 (stały dyskutant) |
A Szczecin? Wakacyjna pora nadawania Reggae Got Soul to sobota od 19 do 20! Słuchaj w Szczecin FM 94.4FM/www.szczecin.fm! |
|
BriningiksSuns 03/03/2010 00:30:55 (nałogowy dyskutant) |
Tu nie mam danych. Zapytaj się w empiku przy kasie, jak nie mają to sprowadzą. W magazynie głównym empiku jest. pozdr. www.KARROT.pl |
|
Maken 03/03/2010 11:08:47 (superdyskutant) dyskutant+ |
płyta jest znakomita i pięknie wydana. Polecam wszystkim jako jedną z najlepszych dubowych produkcji jaką znam!
|
|
bth 03/03/2010 11:25:42 (moderadmin) dyskutant+ |
Cytat: A coś szerzej? Jakaś mini-recenzja? :-) Pozdrowienia, Bartek _________________________________ reggaenet.pl | siodemki.com | muzyka na zdjęciach golden age of destruction |
|
reggaemisiek 08/03/2010 15:18:55 (nałogowy dyskutant) |
Od początku rzuca się w oko sam sposób wydania. Bardzo fajny pomysł. Muzycznie napiszę może nieco więcej trochę później. Jedno jest pewne, nie ulega wątpliwości, że to bardzo ciekawa płyta. Mocno dubowa ale i zarazem zaskakująca. Wydaje mi się, że mamy tu do czynienia ze stricte dubowym podejściem ale świeżym i alternatywnym dubowo nawet czasami. Bardzo fajna historia muzyczna się zakreśla od początku do końca płyty. ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- www.kingdubear.reggaenet.pl Roots Fayah Inna Heavyweight Style ============================================================================== ============================================================================== ============================================================================== www.dubmassive.org In Dub We Trust ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- |
|
Bedi 08/03/2010 17:20:15 (stały dyskutant) |
Jeśli ktoś uważał że 1 płyta to bomba to ta płyta to bomba o jeszcze więszkej sile rażenia. Jahga cudownie uzupełnia muzykę która jest ciekawsza bogatsza ode tej na 1 płycie. Pięknie wkomponowują się pan z Masali w postaci Barta Pałygi a także Maciej Cierliński z Village Kolletkiv. Płyta mistyczna bajeczna mocniejsza dubowa. Więcej napiszemy na dubmassive.org [dubmassive.org] |
|
reggaemisiek 09/03/2010 19:21:07 (nałogowy dyskutant) |
Do wygrania 2 płyty "A long delay ago". Szczegóły na [dubmassive.org] ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- www.kingdubear.reggaenet.pl Roots Fayah Inna Heavyweight Style ============================================================================== ============================================================================== ============================================================================== www.dubmassive.org In Dub We Trust ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- |
|
kOsToR 09/03/2010 21:54:28 (superdyskutant) dyskutant+ |
jest jakaś nadzieja na vinyla? ------------------- YellonkY pyk pyk! Circumstances made me what I am |
|
JungleMan 09/03/2010 22:28:58 (hiperdyskutant) dyskutant+ |
Też mnie to interesuje. Ale można mieć nadzieję, że tak jak przy poprzedniej płycie, tak i teraz Uniwersalne Jajo się zainteresuje i wyda. Czas pokaże ;-) JungleMan [myspace.com] |
|
BriningiksSuns 10/03/2010 12:27:01 (nałogowy dyskutant) |
|