|
Reggae w Polsce Koncerty, wydarzenia, zapowiedzi, relacje i dyskusja
|
|
|
Wejdz na CHAT |
Fora | Kto jest online |
Nowy wątek |
Dodaj imprezę |
Kalendarz imprez |
Szukaj |
Zaloguj
| Płyty reggae
Jesteś zalogowany/a jako:
|
|
|
« powrót do listy wątków |
|
dubseed 31/01/2010 21:26:52 (superdyskutant) |
DUB TEMPLE # 20 – CHAZBO / BUSH CHEMISTS (UK)
20.02.2010, Krakow, Krzysztofory ul. Szczepańska 2 Start: 21.00 Wstep: 15pln Grają: CHAZBO / BUSH CHEMISTS (Londyn, UK) ROOTS REVIVAL (Warszawa) ROOTZKILLA (Cieszyn) DUBSEED (Krk)
20.02.2010 w Krakowie odbedzie się kolejne już święto miłośników muzyki dub i heavy roots. Na jubileuszowej dwudziestej odsłonie imprezy Dub Temple w krakowskich Krzysztoforach zagra Chazbo, multiinstrumentalista i producent, który wspólnie z Dougie’m Wardrop’em tworzy jedna z kluczowych formacji brytyjskiego Dub’u Bush Chemists. Obok gwiazdy wieczoru oprawę muzyczną zapewni stoleczny Roots Revival Soundsystem, a o lokalny support zadbają Dubseed oraz Rootzkilla. Chazbo (Bush Chemists/UK)
Chazbo To druga połowa jednej z najważniejszych formacji brytyjskiego Dub'u - Bush Chemists, który tworzy wraz z Dougie'm Wardrop'em. Na scenie od prawie dwudziestu lat!! Ojciec założyciel najważniejszego labelu wydającego współczesny Dub 'Conscious Sounds', którego studio odpowiedzialne jest za zdecydowaną większość produkcji z całej Wielkiej Brytanii. Labele takie jak Reggae on Top, Dubwise czy sam Steve "Jah Warrior" Mosco wchodziły w kolaborację z Chazbo i Dougie'm co zaowocowało niesamowitą ilością niepublikowanych wersji piosenek, które prezentują podczas swoich setów. Chazbo jest multiintrumentalista, kompozytorem i inżynierem dźwięku odpowiedzialnym za brzmienie większej części produkcji z 'Conscious Sounds'. Wielokrotnie jeździł do Japonii współpracować z tamtejszymi muzykami i producentami takimi jak Makiko z zespołu Killa Sista czy Itak Tojo, co zaowocowało stworzeniem labelu "Roots Temple". W jego selekcji można usłyszeć zarówno klasyczne steppersy z lat siedemdziesiątych jak i niesamowite futurystyczne produkcje z dalekiej Japonii. Przygotujcie się na digitalną sesję i całą noc niesamowitych kawałków. [www.myspace.com] Videos: [www.dailymotion.com] ROOTS REVIVAL SOUND SYSTEM / Warszawa
Sound system (soundsystem) to grupa DJ-ów i techników współpracujących razem w celu tworzenia muzyki, zwykle jednego gatunku. Soundsystemy spopularyzowane zostały najpierw na Jamajce w środowisku reggae, a następnie wraz z emigrującymi Jamajczykami stały się od lat 70. znane w Wielkiej Brytanii. Popularne dziś znaczenie tego terminu jest wynikiem wpływów jamajskiej kultury soundsystemowej, która z kolei wzięła swoją nazwę od przenośnych systemów nagłaśniających, czyli zestawu wzmacniaczy, głośników, kilometrów kabli i oczywiście płyt. Takim systemem nagłośnieniowym (ciągle rozbudowywanym), jako jedyny w Warszawie może pochwalić się Roots Revival Soundsystem. Blisko 12 tysięcy Watt (!!!) - to wreszcie odpowiednia moc dla muzyki reggae, dub i dla jej wielbicieli, zmęczonych już słabym, a często i zepsutym nagłośnieniem w klubach, na którym zmuszeni są grać selektorzy. Stołeczny Roots Revival to Jaszol i Rootskontrolla - dotychczas członkowie ReggaeStacji oraz Tisztelet Soundu. Pod szyldem Roots Revival Hi Power Soundsystem promują bezkompromisowe basowe brzmienia Jamajki oraz Londynu, wzorem Jah Shaki, Aba Shantiego i Iration Steppas. Podczas imprez powracają do dosłownego znaczenia słowa "dancehall", czyli imprezy tanecznej, jednocześnie kultywując klasyczny sposób grania imprez "inna King David stylee" - prezentują całe utwory, niejednokrotnie w różnych specjalnie dla nich nagranych wersjach (tak zwanych dubplates), a w dodatku z jednego gramofonu. Nie boją się ciszy - bo to ona buduje nastrój i pozwala odczuwać szaleńcze brzmienie 18 calowych głośników basowych i skwierczących gwizdków wysokotonowych. Na ich imprezach dosłownie można POCZUĆ muzykę. In Bass We Trust ©!
[www.rootsrevival.org] [www.myspace.com] __________________________ ...it contains 1000 tonnes of Bass... Zmieniany 2 raz/y. Ostatnio 31/01/2010 21:29:00 przez dubseed. |
|
Pacino 31/01/2010 22:56:14 (stały dyskutant) |
|
|
RootzKilla 01/02/2010 07:55:45 (ultradyskutant) |
no coz nastepna z kolei najlepszych imprez dubowych w tym kraju :-)) trzeba byc
|
|
anape 01/02/2010 11:47:45 (dyskutant) |
Bardzo mile zaskoczona...
Jestem:) Rising dub! Never ever,never ever stop!!! |
|
jesaj 01/02/2010 12:18:49 (dyskutant) |
JESAJ ! odliczam dni ;)
|
|
dubseed 01/02/2010 22:44:47 (superdyskutant) |
mam nadzieje, że tym razem frekwencja będzie lepsza jak na imprezie urodzinowej
Od tego w głównej mierze zależy przyszłośc i rozwój DT i to czy będziecie nam dane w przyszłości słuchać tylko lokalnych składów czy zagranicznych gości z najwyższej półki. __________________________ ...it contains 1000 tonnes of Bass... |
|
Sajmon 02/02/2010 10:05:15 (stały dyskutant) |
zatem trzymam kciuki :) --------------------------------------------- chcesz sie napic vodki, a brak Ci towazysza? wpadaj smialo! tylko kup vodke |
|
ada_dread 02/02/2010 11:46:52 (dyskutant) |
matko bosko! cóż za radosne wieści!
przybędę z dalekiego wschodu do zobaczenia! |
|
nazim 03/02/2010 20:34:39 (stały dyskutant) |
Super sprawa.
Pięknie zaczynam Nam się ten rok. Po DUBKASM, teraz Chazbo!!! Oby tak dalej! Kibicuję! Niestety z tą frekwencją to prawda i tak naprawdę nie wiadomo jak to będzie w przypadku Chazbo. Szkoda, że nie wykorzystujemy wszyscy tej możliwości uczestnictwa w tym co dla Nas sprawdzają organizatorzy. Rzadko można w Polsce zobaczyć na żywo Duet z UK( DUBKASM), jednak tego dnia na koncercie nie było szału. Trochę przykro bo gwiazdy w Krakowie światowego formatu na publiczność nieduża, szkoda. Mam nadzieję, że tym razem będzie ok, publiczność dopisze, bas sponiewiera flaki i znów mocniej zadudni na Szczepańskiej. Tego szczerze życzę!!!!! Jedna kwestia jeszcze. Duża czy mała sala? Jeśli mnie pamięć nie myli to chyba rok temu z okazji koncertu Jah Free + Roots Revival, koncert odbył się na dużej sali. Od tamtej pory, króluje mała. Nie żeby było źle, bo np. podczas koncertu DUBATTERS na soundsystemie 7000 W w subbasie, dudniało, piszczało, gdzie bas konkretnie zamiótł i jak napisał później jotesem, że był to jeden z najlepiej przygotowanych soundsystemów w Polsce na jakim było mu dane grać. Dlatego tym bardziej szkoda, że tak rzadko jest możliwość grania na dużej sali. Kto miał zaszczyt bawić się na dużej temu chwała! Swoją frekwencją możemy sprawić, że w przyszłości więcej z nich będzie na dużej, tak myślę;) Pozdrawiam i kibicuję organizatorom. |
|
dubseed 04/02/2010 15:45:25 (superdyskutant) |
Cytat: duża sala to obecnie dosc "drażliwy" temat.... gdyby to odemnie zależało to duża część tych imprez odbywałaby się tam, niestety pewnych rzeczy nie jestem w stanie ominąć. Z drugiej strony jeśli frekwencją będzie taka jak na Dubateers lub Dubkasm to duża jest za duża i wchodzenie tam to poniekad strzał we własne kolano. A o dużą na 20go powalczymy jednak z jakim skutkiem to nie mam pojęcia na tą chwile. __________________________ ...it contains 1000 tonnes of Bass... |
|
dubseed 08/02/2010 12:58:07 (superdyskutant) |
|
|
nazim 13/02/2010 19:15:16 (stały dyskutant) |
Wiadomo już czy mała czy duża sala?
Będą bilety w przedsprzedaży? |
|
rastahman 13/02/2010 20:43:03 (dyskutant) |
Srogo. Mam nadzieję, że będzie mi dane tam być 20stego. Z innej paki. Zajebisty plakat!
|
|
DjHoldys 14/02/2010 17:53:22 (hiperdyskutant) dyskutant+ |
podpin
rots revival z glosnikami kuba ? czy local soundsystem ? |
|
jotesem 14/02/2010 18:58:00 (real congo bongo) dyskutant+ |
Cytat: lokalny sound, na 100% nie będziesz zawiedziony. ___________________________________________ roots revival soundsystem - Too blessed to be stressed A sound system is the voice of the person behind it. remember that. |
|
yaga_yo 14/02/2010 23:47:08 (stały dyskutant) |
Napisze tak jak mawia obecnie 99% krakowiaków i nie-krakowiaków zamieszkujących Kraków 'EJ STARY MIAZGA' Wbiiijam na dyche! :D Zostaw mnie! Zostaw mnie! |
|
dubseed 15/02/2010 23:52:04 (superdyskutant) |
Przedsprzedaży biletów nie ma. Wstęp płatny 15pln na bramce przywejściu na impreze! __________________________ ...it contains 1000 tonnes of Bass... |
|
Lotnik_mon 16/02/2010 00:11:30 (superdyskutant) |
W Krzyśkach trudno o zawiedzenie!
Jak się uda to podbijemy tam! 1. Inspiration 2. Education 3. Creation [myspace.com] [myspace.com] [youtube.com] |
|
dubseed 16/02/2010 15:58:05 (superdyskutant) |
Chazbo in session!
__________________________ ...it contains 1000 tonnes of Bass... Zmieniany 1 raz/y. Ostatnio 16/02/2010 15:59:27 przez dubseed. |
|
dubseed 19/02/2010 13:31:27 (superdyskutant) |
rozkład jazdy:
21.00 - 21.30 grzanie wzmacniaczy 21.30 - 22.30 Dubseed 22.30 - 23.30 Rootzkilla 23.30 - 01.00 Roots Revival 01.00 - 04.00 CHAZBO 04.00 - ?? tune fi tune vel b2b vel gra kto żywy ;) __________________________ ...it contains 1000 tonnes of Bass... |
|
niedziela 19/02/2010 16:05:21 (stały dyskutant) |
Jeśli się dzisiaj za bardzo nie wykoleję to wpadam! PANKRACY SOUNDSYSTEM EMITUJE BASÓW KIŚCIE ! ! ! [myspace.com] - soundu spejs |
|
smokesystem 19/02/2010 19:10:26 (stały dyskutant) |
koniecznie www.myspace.com/smokedacrackoff |
|
ICU 21/02/2010 12:18:15 (dyskutant) |
"Nie ma takiego BASSU! ALE DUB TEMPLE!"
Coz duzo pisac. Impreza kozak. Szacunek dla DubSeed'a za organizacje. Paczki sprawily ze grawitacja zostala zachwiana. Basik zapewnial takie drgania, ze nie warto inwestowac w abgymnic'i z TeleMango. Co do ekip: DUBSEED-niestety nie moge powiedziec za wiele gdyz nie bylo mnie wtedy w klubie ale sam fakt organizacji takiej imprezy wpisuje na liste z wielkim szacunem. ROOTKILLA- mistyczne duby byly lekkim przedsmakiem nadchodzacej burzy. Ogolnie pozytywnie. ROOTS REVIVAL-pierwszy tune jaki wskoczyl pod igle wyniosl mnie pod sam sufit. Pozniej dobre swieze przysmaki od Keety Roots. Dzieki za pozdrowienia zza konsalety dla Czestochowy. CHAZBO-zastanawiam sie jak ten niskiego wzrostu czlowiek mogl tak pozabijac? :D Killer i masowy zabojca. Czarodziej i kaznodzieja. Dobrze sie poskakalo przy takich kaskach. Kenny Knots-Show Dem byl takim wypelnieniem moich oczekiwan co do muzyki i selekcji na tej imprezie. Wielki szacun dla Chazbo. Ogolnie calkowity progres imprezy dopelnil sie kiedy zjadlem dobry kebab z rynku :D Ogolnie ludzie z Krakowa bardzo mili a zapach "kadzidelek" w srodku bardzo poprawial humor. Oby nastepne i jeszcze bardziej bogate w potezny bas. Elegancja w rytmie roots reggae dancehall ===================================================================== www.myspace.com/elcaseithesensi |
|
Lotnik_mon 21/02/2010 17:11:46 (superdyskutant) |
Godna celebracja!
Podpinam sie do wypowiedzi ICU. Roots Revival rozpalili ogień, a Chazbo rozniecił ogień, którego nie szło zagasić! Dawno nie podładowałem tak moich baterii i uniosłem się sile medytacji. Po ostatnim graniu Dougiego w Krzyśkach wiedziałem, że załogant z tej samej stajni nie zawiedzie a do tego jeszcze łechtanie syrenką - miodzio! Show dem Knottsa faktycznie było kropką nad i. Nie wiem co się później działo, musieliśmy uciekać ok. 3 do Częstochowy. Frekwencja chyba optymalna, także mam nadzieję że Kluczo zaimportuje jeszcze kogoś w najbliższym czasie:) Kilka fotek; ps. jest nieco fragmentów wideo, jednak bardzo ciemno i dźwięk wiadomo jaki się nagrał, także zapraszam na kolejne sesje do Krzyśków aby poznać Dubową Świątynię na żywo:) 1. Inspiration 2. Education 3. Creation [myspace.com] [myspace.com] [youtube.com] Zmieniany 1 raz/y. Ostatnio 21/02/2010 17:13:30 przez Lotnik_mon. |
|
docend 21/02/2010 19:52:53 (superdyskutant) |
Cytat: poka poka |
|
blondynpotrafi 21/02/2010 20:38:16 (dyskutant) |
podobna kanciapa jak nasza desdemona ;( mnie ominely obie imprezy.. eh, ale na dubsesji sie stawie :)
|
|
JAsHol 22/02/2010 10:10:22 (superdyskutant) |
Dubseed, Rootzkilla - jak zwykle bardzo dobra sesja!
Dub Temple z wyraźnie mniejszą liczbą wszelakich znajomych i tak dało bardzo dobrze rade. Z ponad godzinnym opóźnieniem i bez spania, udało się dotrzeć prosto z Gdyni do Krakowa. PKP ole! Chazbo tym razem dał powalający praktycznie stricte dubowy set. Dzięki wszystkim za przybycie i pamiętajcie w przyszłym miesiącu kolejny gość zza granicy!! pzdr pzdr Jaszol Roots Revival Soundsystem Slackness is Badness |
|
ada_dread 22/02/2010 16:21:15 (dyskutant) |
dupna jakoś, wiem, ale mam to się dziele. co do imprezy to cudnie było! taki mały apel. ludzie, jeśli macie trochę sumienia to nie róbcie czadziarni takiej na głównej sali. przeca można sobie zafajczyć gdzieś indziej. jedni niepalący znoszą to lepiej, niektórzy gorzej.. : ( |
|
griszka 22/02/2010 17:18:28 (dyskutant) |
Nie wiem czemu, ale wydawało mi się w sobotę, że jest jeszcze głośniej niż zazwyczaj, ojjj ciśnienie było spore nie powiem. Chazbo - wielki mały człowiek, masa energii, może trochę za dużo fx jak dla mnie, ale nie narzekam już, tylko czekam cierpliwie kto nastepny zawita na Dub Temple #21 ;-)
|
|
dubseed 22/02/2010 18:35:59 (superdyskutant) |
Cytat: to już za miesiąc 19.03 poki co zdradze tylko, że to będzie wielośladowy live prosto z Francji ;) obecnie na trasie po Meksyku, a już niedługo w Krakowie i Katowicach pełne info wkrótce. __________________________ ...it contains 1000 tonnes of Bass... |