|
Reggae w Polsce Koncerty, wydarzenia, zapowiedzi, relacje i dyskusja
|
|
|
Jesteś zalogowany/a jako:
|
|
|
« powrót do listy wątków |
|
renkaw 12/02/2010 09:29:44 (superdyskutant) |
REGGAE FEVER RAP EDITION GRUBA TRASA mikrofony BOB ONE BAS TAJPAN MIUOSH support B.A.K.U. [www.myspace.com] gramofony TASTEMAN (Rainbow Hi – Fi) [www.myspace.com] RENKAW (MoBay Sound!) [www.mobay.pl] Nowy Targ Klub DUDEK 13.03.2010r. (sobota) Start: 20 Wstęp: 15pln (Ferment 12pln)
[www.fandangorecords.com] [www.grubatrasa.pl] [www.myspace.com] Teledysk promujący trasę:
BOB ONE - działa na scenie reggae od 2001 roku, kiedy to założył soundsystem Rainbow Hi- Fi. Pod koniec 2003 roku Bob One jako wokalista przyłącza się do soundsystemu Rub Pulse, z którym m.in. wspiera polska trasę Gentlemana oraz występy Tippa Irie & GVibes, Bassrunner Tribe, Big Famili i wielu innych. W czerwcu 2005 r. w wydawnictwie Siódemki.com ukazuje się jego debiutancki singiel – nagrany z Kadubra - „Salam”. Utwór zostaje powerplayem Radia Bis, a jego remiks pojawia się na płycie WWS „RMX-1000”. W tym samym roku na świat wychodzi proroczy niestety numer „Kaczor”, który staje się hitem okresu wyborczego. Bob One wspólnie z Juniorem Stressem, Ras Luta, Grizleem oraz Pionearem wyrusza na trasę promocyjna płyty „Polski Ogień”(maj 2006). 17 listopada 2008 ukazała się jego pierwsza solowa płyta "JEDEN". W lutym 2009 roku Bob One pojawia się gościnnie w kilku utworach na płycie Basa i Miuosha "Fandango Gang". Na albumie znalazły się też utwory, do których artysta wyprodukował muzykę, w tym singlowy "Jestem sobą". W kwietniu 2009 ukazuje się płyta Hemp Gru "Droga" na której można usłyszeć gościnny udział Bob One'a w utworze "Właśnie tak". W maju 2009 magazyn Free Colours ogłosił wyniki swojego plebiscytu, w którym Bob One został wybrany wokalistą roku 2008. Obecnie przymierza się do rozpoczęcia nagrań drugiego albumu solowego. W międzyczasie wspiera solowe projekty swoich przyjaciół – Bas Tajpana i Miuosh’a. [myspace.com]
BAS TAJPAN to, krótko mówiąc, pionier polskiej sceny reggae/rap. Tworząc muzykę już grubo ponad dekadę ma na swoim koncie zarówno największe i najbardziej klasyczne utwory pierwszej fali muzyki rap w Polsce, jak też znane milionom słuchaczy utwory utrzymane w tematyce reggae. Zaczynał w pierwszej połowie lat ’90. Udzielając się na legendarnych kompilacjach DJ 600V i IGS-a, oraz wielu innych kojarzonych z początkiem kultury hip-hop w Polsce. Od razu zyskał sobie ogromne grono słuchaczy wiernych mu po dziś dzień. W okolicach roku 1999 nawiązał bliską współpracę z Gutkiem (obecnie Indios Bravos), której efektem jest wiele słuchanych do dzisiaj utworów, oraz EP ich wspólnej formacji – MUSTAFARAI. Nikt nie jest w stanie policzyć ile koncertów zagrał, jednak występując w klubach i na scenach w całej Polsce może pochwalić się współpracą z takimi wykonawcami jak: Love Sen-C Music, Marika, DJ Feel-X, Grubson, Hajdas, Bakshish, East West Rockers, Jamal i wiele, wiele innych… W lutym 2009 na półki sklepów trafia jego debiut fonograficzny – album „Fandango Gang” nagrany wspólnie z Miuoshem. Album zyskuje miano jednej z najlepszych reggae’owych produkcji 2009 roku. Panowie grają ponad 50 koncertów w całym kraju i wypuszczają single które popularnością pokonują swoich „konkurentów” (m.in. utwór „Jestem Sobą (feat. Bob One)” – 12 tysięcy odtworzeń dziennie przez pierwsze 10 dni) Obecnie Bas kończy swój solowy materiał, który promuje od grudnia 2009 roku. [myspace.com]
Miuosh to 1/2 zespołu Projektor. Tworzyć zaczynał w 2001 roku. Po dość leniwym okresie podziemnej egzystencji, w 2004 roku zostaje współwłaścicielem MaxFloStudio. W 2005 roku debiutuje na scenie ogólnopolskiej singlem "Ciężko lekko żyć" Projektora i gościnnym udziałem w utworze "Za szybcy się wściekli" grupy Pokahontaz. Rok później, wraz z Puqiem, jako Projektor, wypuszczają na rynek album pt. "Miraż" (debiut roku 2006). Przy tej okazji Miuosh wraz z Rahimem zakładają wytwórnie MaxFloRec, którą wspólnie prowadzą przez następne 2 lata. Solową karierę rozpoczyna w 2007 roku płytą "Projekcje". Album jest też pierwszym wydawnictwem oznakowanym logotypem Fandango Records - labelu założonego przez Miuosha w styczniu 2007. W kwietniu 2008 Miuosh odchodzi z szeregów poprzedniej wytwórni by skupić się w pełni nad prowadzeniem i rozbudową Fandango. 21go lutego 2009 do sklepów trafia wspólny album z Bas Tajpanem - "Fandango Gang". Album z miejsca zyskuje miano jednej z najlepszych produkcji reggae/rap roku 2009. Panowie po premierze grają po całym kraju ponad 50 koncertów! W listopadzie do sklepów trafia drugi solowy album Miuosha – „Pogrzeb”, który jak mówi sam autor, jest najlepszą produkcją w jego karierze. Gościnnie na albumie pojawiają się Pih, Zeus, Bob One, Bas Tajpan, Textyl, Puq, Siwydym. Oprócz czterech oficjalnych pozycji w dyskografii Miuosha ma na koncie dwa nieoficjalne mixtape’y, oraz udziały gościnne na albumach m.in. takich jak Hemp Gru – „Droga”. [myspace.com] ZAPRASZAMY!!! Pozdrx ------------------------------------------------------------------------------------- MoBay Sound! # Reggae Fever # Towarzystwo Kultury Aktywnej Zmieniany 1 raz/y. Ostatnio 12/02/2010 09:35:25 przez xyh. |
|
renkaw 07/03/2010 10:22:39 (superdyskutant) |
Przypominam! Pozdrx ------------------------------------------------------------------------------------- MoBay Sound! # Reggae Fever # Towarzystwo Kultury Aktywnej |
|
Jah Kuba 07/03/2010 23:12:35 (dyskutant) |
Ehh...już się nie mogę doczekać. ONE LOVE
|
|
renkaw 12/03/2010 10:52:51 (superdyskutant) |
Pozdrx ------------------------------------------------------------------------------------- MoBay Sound! # Reggae Fever # Towarzystwo Kultury Aktywnej |
|
renkaw 14/03/2010 20:34:18 (superdyskutant) |
Co tu dużo pisać. Było po prostu GRUBO. Impreza zacna, dużo ludzi, pełna scena wokalistów więc było super. Na koncercie testowaliśmy też nowe kolumny i fajnie się to wszystko udało więc zadowolenie tym większe.
Dziękuję całej ekipie Fandango za odwiedziny. Big Up! Podziękowania należą się też oczywiście wszystkim moim pomocnikom czyli Mikołajowi za ogarnięcie bramki, Dorocie za foty i Jah Kubie za całokształt! Ogłaszam jednocześnie, że charyzmatyczny gitarzysta zespołu Odszukać Listopad niejaki Cywil został oficjalnie sound engineerem naszego sound systemu Cywil jesteś wielki.
A tutaj parę fot: [picasaweb.google.com] Do następnego! Pozdrx ------------------------------------------------------------------------------------- MoBay Sound! # Reggae Fever # Towarzystwo Kultury Aktywnej |
|
niedziela 15/03/2010 23:15:13 (stały dyskutant) |
BIG UP RENKAW ! - dobrą robotę robisz na Podhalu ! -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- "me wanna rub-a-dub and that's the feeling me wanna rub-a-dub and that's the style" [myspace.com] - soundu spejs |
|
renkaw 16/03/2010 09:35:45 (superdyskutant) |
Dzięki Niedziela.
A tutaj jeszcze takie oto coś: [z-ne.pl] edit: właśnie znalazłem Pozdrx ------------------------------------------------------------------------------------- MoBay Sound! # Reggae Fever # Towarzystwo Kultury Aktywnej Zmieniany 1 raz/y. Ostatnio 16/03/2010 09:43:52 przez renkaw. |
|
jill_super hamster 16/03/2010 12:22:08 (superdyskutant) |
kiedy masz urodziny? sciepniemy się na jakąs kamere dla ciebie... ---------------------- Mi a Jah X/O Old School Love Representant |
|
renkaw 16/03/2010 13:14:12 (superdyskutant) |
he he Przecież to nie ja nagrywałem. Znalazłem tylko ten film. A urodziny mam 1 kwietnia w sumie możecie mi coś kupić ![]() Pozdrx ------------------------------------------------------------------------------------- MoBay Sound! # Reggae Fever # Towarzystwo Kultury Aktywnej |
|
Tejst 16/03/2010 14:21:44 (stały dyskutant) |
Wielkie dzięki Renkaw za imprezę. Było przegrubo!! ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Tasteman majspejs Fandango Records :::::: Rainbow Hi-Fi Sound :::::: |
|
jill_super hamster 16/03/2010 15:21:28 (superdyskutant) |
w pryma aprilis? ![]() ---------------------- Mi a Jah X/O Old School Love Representant |
|
idealnyKrakowiak 16/03/2010 16:36:55 (ultradyskutant) |
A ja trzeciego, a Żółwik 6 :) ______________________________________________________________________ Antikings Dancehall Queen Contest 2010 - [www.antikings-dhq-contest.pl] ANTIKINGS SOUND & RECORDS [www.antikings.pl] _____________________________________________________________________ IDEALNY SELEKTOR mój myspace [www.idealnyselektor.pl] // antikings sound // dubplate service |
|
renkaw 17/03/2010 22:38:44 (superdyskutant) |
Pozdrx ------------------------------------------------------------------------------------- MoBay Sound! # Reggae Fever # Towarzystwo Kultury Aktywnej Zmieniany 1 raz/y. Ostatnio 17/03/2010 22:39:24 przez renkaw. |